„A jövő pénzügyi sztárjai” – PénzSztáros élmények

Az idei tanévben is megrendezésre került a PénzSztár verseny. Az előző évekhez hasonlóan több száz csapat jelentkezett, hogy szerencsét próbáljon gazdasági, pénzügyi és vállalkozási ismeretek terén. Minden csapat négy főből áll, illetve hozzájuk tartozik egy felkészítő tanár is. A verseny érdekessége, hogy nem csak magyarországi, hanem határon túli magyar középiskolák csapatai is indulhatnak.

Egy kétfordulós előselejtezővel indult a megmérettetés. A két, egyenként nyolcvan kérdést tartalmazó feladatsort online kellett kitölteni. Itt még igénybe vehettük szaktanáraink segítségét. Nemcsak a pontosság, hanem a gyorsasság is fontos volt, hiszen időre ment a játék. Kérdésenként egy perc volt a maximum, azaz összesen nyolcvan percünk volt megoldani a feladatokat. Persze az online fordulókban az a cél, hogy minél rövidebb idő alatt a legtöbb helyes választ adjuk, így lehetőség szerint igyekeztünk nem felhasználni mind a nyolcvan percet. Az első online forduló kérdésenként egy-egy pontot ért, míg a másodiknál dupla pontosak voltak. A két online forduló alapján derült ki, hogy megyénként melyik az az öt-öt csapat, aki részt vehet a megyei selejtezőn.

Iskolánkból a Cash4 (Bokor Martin, Joó Katica, Mándli Stella, Németh Ágota) és a TőzsDEficit (Boda Boglárka, Csire László, Galambos Fanni, Horváth Luca) jutott be a 2019. november 7-én megrendezésre kerülő megyei döntőre, amely a NAV épületében zajlott. A fordulóra házi feladatként kaptuk, hogy készüljünk egy prezentációval, amely felhívja a figyelmet a pénzügyekben rejlő kockázatokra. A megoldáshoz szabad kezet kaptunk, mindössze két kritérium volt: maximum két perc és nem használható kivetítő. Így a kreativitásunkra voltunk utalva.

A versenyen a prezentáció előadásán kívül számos feladatot oldottunk meg: gazdasági foglalkozások, mozaikszavak felismerése és értelmezése, szövegértés kapcsolódó témájú szöveggel, történelmi pénzügyek, szöveg kiegészítő, vagy-vagy játék. Szoros versenyben pontegyezőség alakult ki iskolánk két csapata között, így nekünk úgynevezett „szétlövéssel” folytatódott a verseny. Ezek után született meg a végeredmény: a Cash4 csapat került ki győztesen. A magas pontszámok miatt azonban a TőzsDEficit csapat is továbbjutott a regionális fordulóra.

Ez a verseny minden évben hatalmas élmény, és rengeteg tudáshoz juttat minket. Nem először vettünk részt a PénzSztáron, így azt is állíthatom, hogy nekünk kicsit könnyebb dolgunk volt az előző években megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően.

Izgatottan várjuk a következő fordulót, és reméljük a legjobbakat.

Mándli Stella 12.C

A Vas Népe beszámolója a versenyről